Hoe werk ik

Kennismaking

Onze eerste ontmoeting is een kennismaking. Naast wat praktische vragen van mijn kant vertel jij iets over je leervraag, probleem en wat je graag wilt bereiken aan het eind van het begeleidingstraject (doel). Tijdens dit gesprek maak je tevens kennis met mijn manier van coachen. Als dit jou aanspreekt en ik verwacht iets voor je te kunnen betekenen maken we gezamenlijk een ‘contract’ waarin we jouw doel(en) formuleren.

 

Hoe breng ik je leervraag in beeld

Ik maak gebruik van (korte)gesprekken, (tafel)opstellingen en lichaamswerk.
Deze activerende ervaringsgerichte werkvormen vinden plaats BINNEN in mijn praktijkruimte en zo nodig en mogelijk BUITEN. Hierbij behoort een wandeling door de natuur tot de mogelijkheden.

 

Hoe ondersteun ik het leerproces nog meer

Ondersteunend aan de coachsessies geef ik je zo nodig huiswerkopdracht(en) mee.

 

Hoe gaan we verder

Na elke coachsessie nemen we afscheid en maken we zo nodig een nieuwe afspraak. Tussentijds is er ruimte voor evaluatie en bijsturing.

Systemisch werk en (familie)opstellingen

Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je gezin van herkomst is zo’n systeem, je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, een team of je sociale omgeving. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet en waarom.
De werkvorm (familie)opstellingen is een manier om inzicht te krijgen in de plek die jij hebt aangenomen in je (familie)systeem, en je verhouding met de anderen in dat systeem. Het leert je waar verstrikkingen zitten, wat de oorsprong daarvan is en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei. Systemisch werken kan leiden tot acceptatie, maar biedt ook een sleutel tot een nieuwe beweging; het innemen van je eigen plek. Op je eigen plek voel je je krachtig en levendig. Je voelt de levensenergie door je lijf stromen.

Opstellingen:

Een familieopstelling is een ruimtelijke weergave van een familiesysteem, je kunt het zien als een levende familiefoto. Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken inzichtelijk te krijgen. Hierbij maak ik gebruik van 4 manieren.

Familieopstelling (werken in een groep)
Jouw leervraag, die we samen verkennen, wordt neergezet in een ruimte. Hierbij maak ik gebruik van representanten uit de groep. Zij kunnen familieleden representeren die op dat moment belangrijk zijn in het kader van de vraag. Het kan ook zijn dat de representanten staan voor bijvoorbeeld verlangen, verdriet, werk of een ziekte. (Familie)opstellingen is een intuïtieve werkvorm waarbij de cliënt /coachee deelneemt.

1 op 1 opstellingen (werken met coach en coachee)
Hierbij werk ik in de rol van begeleider en als representant.

Tafelopstellingen (poppetjes, voorwerpen)
Hierbij maak ik gebruik van poppetjes en voorwerpen die iets of iemand representeren.

Vloerankers (stippen op de grond)
Hierbij maak ik gebruik van stippen op de grond. Deze stippen representeren iets of iemand.